torstai 27. joulukuuta 2012

Joulurauhaa!

Ihana joulu alkaa olemaan takanapäin ja seuraavaa joulua voi alkaa jo suunnittelemaan. Saataiskohan jopa vieraita tänne vai mentäskö viettämään sitä jonnekin muualle? Täytyy kyllä sanoa, että oli ihana joulu ja jopa ihan joulutuntumaakin saatiin joulusaunasta, kinkusta, laatikoista ja riisipuurosta luumusoppineen.

16.12 vietettiin Juhan synttäreitä. Vieraina oli lähipiiri, eli Sussu, Adam, Vera ja Casta, sekä Madeleine ja Sofia.



Popcornit maistuu parhaiten lattialla




Kevin napsii mustikoita kakun päältä...


Ja sankari kakkuineen ja pullineen :)



Ennen joulua käytiin vielä häissä.



Kepsukan paita ei oikein pysyny housuissa ku vauhtia oli enemmän kuin olis häissä tarvinnut olla.



Pitihän sitä sari kietoa päälle. Paikalliset naiset ainakin tykkäävät kun valkosella naisella on sari, ja olihan se aika miellyttävä päälläkin. Suurin huoli oli, että hakaneulat irtoo kun Kevin pyörii sylissä, mutta vielä kotiin tultuakin oli kuosissaan.


Sitten vihdoin joulutunnelmiin...

Vietettiin jouluaatto Soriloiden kanssa. Aamupäivä meni jouluruokia valmistellessa. Tein eksoottisemman version bataattilaatikosta, korvaamalla kerman (joka täällä niin kallista) kookosmaidolla. Lisäksi leivoin karjalanpiirakat, tein salaatin ja omenapaistoksen. Porkkanalaatikon tein jo aatonaattona, jotta ehdittiin kaikki tehdä. Keittiöstä ajeltiin suoraan joulusaunaan Nordic Clubille. Se oli mukava kokemus ja Kevinkin tykkäsi kovasti saunoa, vaikka edellisestä kerrasta on jo aika paljon aikaa. Kuudelta syötiin jouluateria. Sorilat olivat hoidelleet kinkun pöytään ja kylkeen saatiin vielä Turun sinaappia :) Laulettiin ja leikittiin, avattiin lahjoja ja syötiin taas... Illalla katsottiin vielä elokuva ja sitten olikin aika hipsiä kotia kohti.

Joulupyhät ollaan oltu kotona, käyty leikkimässä kavereilla, tehty vähän ostoksia ja tänään tehtiin lounasta meillä erään perheen kanssa, joihin ollaan täällä tutustuttu. Kyllä se vaan on tärkeää, että on ystäviä ympärillä. Jos ei ole vanhoja, niin on tehtävä uusia. Onneksi meitä on nyt siunattu näilläkin.

Tuntuu, että ilmakin kylmeni yllättäin ja sisällä varsinkin saa olla villasukkaa ja tossua ja pari kerrosta paitoja päällä, että tarkenee. Teetäkin menee aiempaa enemmän :) Tämähän on tieysti kivaa, saa pitää välillä eri vaatteita. Kesä tulee olemaan niin kuuma, että otetaan nyt ilo irti tästä raikkaudesta.

Pienenä aina kaikki kysyi mitä sain joululahjaksi. Kirjekavereillekin puhumattakaan päiväkirjasta, piti listata jokainen lahja karkkirasioita myöten. (luin niitä jokunen aika sitten vanhempieni luona ja hohhoijaa...) Enää kukaan ei juurikaan kysele lahjoistani, mutta voisinpa silti mainita muutaman. Sain nimittäin niin kivoja lahjoja, joihin kuului mm. DG aurinkolasit, LaCosten hajuvesi ja ihka aidot helmet.
Kevin sai mm. kitaran (no ei nyt ihan oikeaa vielä) ja legosafarin, joka tuotiin suomesta. Lisäksi posteljooni toi Fazerin tummia konvehteja ja muuta mukavaa. Kyllä joulu vaan on kiva!




Lapset omassa päydässään


Ja aikuiset omassaan



Pianisi ja pikkuoppilaat





Tuiki tuiki tähtönen... 





ja aplodit esiintyjille!






Lahjojen avaaminen sujui tänä jouluna jo huomattavasti viimejoulua paremmin :)



Kitaran viritystä...




Huuruista ikkunaa ihmeteltiin 



Uusi Tomi traktori viihdyttää pienimpiä.



Kaverukset 




Legosafari


Tämä on yksi parhaita tekemisiä yksveelle... Siis hänen mielestään. Kiva oli saada taas vähän uusia lastenelokuvia. Joulunahan saa löhöillä. Kevin kiittää!



Yökkärit ja reiskat, niistä on pikkutonttu tehty.








maanantai 10. joulukuuta 2012


Tunnelmallisia ja tuoksuvia jouluvalmisteluja

Päätin, että syystä että meillä ei ole koskaan aiemmin ollut joulukuusta (siis juhalla ja mulla) ja koska täällä ei muuten ole joulutunnelmaa, kuten kotimaassa tähän aikaan, koristelemme kuusen jo heti alkukuusta. Tälläkertaa ehkä mulle epätypillisellä tavalla, olin kaukaa viisas: pistin kuopion nettikirppariin ilmoituksen kesällä, että halutaan ostaa joulukuusi. Ilmoituksia tuli ihan useampi ja käytiin katsomassa yhtä ja se lähtikin sitten heti matkaan :) Muut joulukoristeet valoineen ostettiin hyvistä aleista joskus keväällä kun tiedettiin, että tänne ollaan ehkä tulossa. Ja kyllä kannatti! Joulukuusi valoineen tuo ihanan jouluisen tunnelman, kun sitä ei oikein missään muussa muodossa ole. No, toki joulumusiikki on hyvä apu ja kynttilät, mutta täällä kynttilän merkitys on lähinnä se, että niistä on apua iltaisin jos sähköt on poikki. 



Kuusen koristelua. 



Valmista tuli! (Tuo ilmastointilaite melkeen varastaa shown...)


Pitihän niitä pipareitakin leipoa, kun ei ole aiemmin koskaan tullut tehtyä. Ajattelin, että kiva leipoa Kevinin kanssa, mutta taisin vähän yliarvioida hänen ikänsä ;) Kyllähän Kevin kovasti "leipoi", mutta täysin omia möykkyjään. Ilmeisesti hän oli kuitenkin tyytyväinen tuotoksiinsa, koska vähäväliä kuului suusta "oijoijoii". 






Nämä oli äidin tekemiä ;)

Tansaniassa ollessani leivoin niitä joulutorttuja ihan alusta asti. En siis hakenut pakastealtaasta voitaikinaa, kuten Suomessa tehdään, vaan väänsin omin pikku kätösin alusta asti luumuhilloon asti (jonka myös tein kuivatuista luumuista). Silloin päätin, että tähän hommaan en enää ryhdy. Enkä tosiaan aio ryhtyä. Tänä jouluna ei syödä joulutorttuja. 

Lauantaina oli meidän koulun eli SCDP:n (Slum Community Development Project) joulujuhla, tai päätösjuhla ehkä enemmänkin, sillä ei siellä mitään jouluaiheista ohjelmaa ollut. Oppilaat esittivät hienoja laulu- ja tanssiesityksiä. Ihmettelinkin, kuinka reippaita, rohkeita ja taitavia lapset täällä ovat. Tuskin slummilapset ovat käyneet millään tanssitunneilla... mutta tosi hienosti liikehtivät ja muistivat koreografiat! 



Suomalaiset on tietysti aina ajallaan... ja jotku ei kysy paikkaa tai aikaa...


Juhlan alku tietysti venähti reippaasti siitä milloin sen olisi pitänyt ohjelman mukaan alkaa, niimpä Kevin huomas tilaisuutensa tulleen ja kävi tanssimassa ja soittamassa tyypillistä ilmakitaraa odottavalle yleisölle. Meinas olla jo vaikea saada häntä pois sieltä edestä. Taitaa poika rakastaa huomiota, jota täällä kyllä ainakin saa!! Ohjelma ei tuntunut häntä paljoa kiinnostavan ja ajatteli varmaan mielessään, että hällä ois ollut jotakin parempaa, kun sinne eteen olisi pitänyt vaan päästä. 



Kevin viihtyy yleensä huomion keskipisteenä.




Yleisöä


Kuka ei kuulu joukkoon?



Lahjat kuuluu täällä kans asiaan ja aina kun on jokin "syy" niin lahjoja annetaan. Meitäkin muistettiin ja   wife of Juha sai kivan sängynpeiton ja son of Juha sai:


ihanan pehmoapinan! 




Tällä hitaalla netillä näiden kuvien lataamiseen saa varata melkeen päivän... joten tämä päivä loppuu nyt. On nukkumaanmenoaika.