keskiviikko 11. elokuuta 2010

Uutta satoa ja uusia taitoja

Täällä meidän pikku puutarhassa kasvaa kaikenlaista. Eri kuukausina kypsyvät eri hedelmät. Tällä hetkellä ei juurikaan puista saa muuta satoa kuin papajaa ja limeä. Mangot kasvaa vauhdilla ja loppuvuodesta pitäisi olla hyvä mangosato ihan omassa pihassa. Banaaniakin on luvassa ainakin mun ja juhan vanhemmille....ehkä jopa aikaisemmille vieraille? Appelsiinisato meni, paljon tuli mutta johonkin ne tuolta puista hävisivät. Meillä on oma pikku kasvimaa, johon istutettiin jo pian tulomme jälkeen porkkanaa, sipulia, salaattia ja vesimelonia. Salaatille kävi huonosti heti alkuunsa ja se kuoli. Vesimeloni on jotenkin hidas kanssa, mutta versoaa kuitenkin. Hedelmiä siis mahdollisesti luvassa :) Sipulit on lähes valmiita ja porkkanat isoja ja omituisia kuin mitkä!

All in One

Persoonallisia porkkanoita! :D

Opin tässä tekemään kookosmaitoakin apulaisen opettamana. Helpon näköistä sen jälkeen kun sen kookospähkinän saa rikki ;) Ei oo turhaan tehty laulua " kuinka saisin rikki kookospähkinän..." Jääkaapissa kököttää nyt varsinaista luomua, jossa ei ainakaan ole lisäaineita. 

Salome pusertaa kookosta


         Kookosmössön joukkoon lisätään vesi ja siivilöidään - njam valmista!

Ukerewen viikonloppu

Viime viikonloppuna Eppu oli mukana pitämässä lastentapahtumaa Ukerewe nimisellä saarella. Mukana oli  eräs suomalainen nainen, Tarja ja neljä paikallista tyyppiä. Valkoisille riitti yksi yö kun muut jatkoivat vielä sunnuntaille. Laivamatka kesti nelisen tuntia ja menomatka matkustettiin ykkösluokkaisella aurinkokannella. Kun  aurinko siirtyi laivan toiselle puolelle ja ihokarvat alkoivat nousta pystyyn, siirryttiin patjakasan päälle jatkamaan matkaa.

Aurinkomatkalaiset


Luultavasti menomatkan nautinnollisesta kyydistä johtuen Tarja sai kurkun kipeäksi ja mahdollisesti jonkin sortin auringonpistoksen. Tulomatkalla menimme siis sisähyttiin, jossa tv pauhasi niin kovaa että tuskin juttelemaan pystyi. Loppumatkaksi oli siis siirryttävä taas ulkotiloihin. 

Lastentapahtumassa oli toista sataa lasta. Heille pidettiin nukketeatteria, opetettiin lauluja, oli Raamatun opetusta ja pelejä ja leikkejä. Lapset tykkäsivät kovasti ja mm polttopallo ja mölkky saivat taas suuren suosion.



Punainen on väri rakkauden...


Ei laulua ilman tanssia :)

Vaikka vain muutama pystyi kerrallaan osallistumaan, kaikki muut seisoivat ympärillä katsomassa ja hurraamassa. Ei sen niin väliä vaikkei ite pelaa kun hauskaa voi muutenkin.

Meinasi tila loppua kesken kun pienet jalat tuli aina vaan lähemmäksi pelikenttää. 

Naiset valmisti ruokaa nälkäisille suille


Aina joku jonku selässä...


Monta kättä helmiä hamuamassa


Helmen pujottamista lankaan


Oisko siskokset?

Valmiit helmet kaulassa

.
Ainiin helmiin sisältyi tietenkin "opetuskin" eli värit musta, punainen, valkoinen ja keltainen symboloivat  syntiä, Jeesuksen puhdistavaa verta, puhtautta ja taivasta :)

torstai 5. elokuuta 2010

Elämä Tansanian hoodeilla jatkuu. Asiat on tyypilliseen Afrikkalaiseen tyyliin kunnossa; netti ollut poikki monta päivää, sähköt ja vesi vaihtelee toimivuudellaan, auton renkaita paikataan, kuivuus aiheuttaa pölyä ja nenän tukkoisuutta ja rieskat paistuu uunissa. Eppu on opetellut tekemään ruisleipää ja niin terveellistä täysruisleipää ei saa edes suomen marketeista. Juhalla on meneillään flunssa-aika ja mehut on aika vähissä. Malariatesti on kotona otettu ja näyttänyt negatiivista, joten toivotaan sen vain olevan normaalia flunssaa.

Mwanzassa on paljon virityksiä meneillään ja työ mielessä fiilikset on hyvät ja toiveikkaat. Ollaan istuttu monissa tehokkaissa palavereissa ja yhteistyössä eri vammasijärjestöjen kanssa ollaan suunniteltu uusia toimintoja keskukselle.  Tarkotuksena on alottaa englannin kielen opetusta sokeille ja kuuroille ja jos kaikki sujuu hienosti, myöhemmin tarkoituksena on aloittaa myös tietokonekurssit samaisille ryhmille. Koulutusta varten ollaan laadittu apurahahakemusta, jotta kaikki tarvittavat erityisvälineet ja muut kulut saadaan hoidettua. Kuuroilla ja sokeilla ei ole kovinkaan hyvät mahdollisuudet koulutukseen, koska heillä on erityistarpeita, joita monet koulut eivät voi tarjota ja useinkaan heillä ei ole varaa koulutuksiin. Nuorisokeskuksen tarkotus on tarjota koulutusta ja vapaa-ajan toimintoja kaikille nuorille, joten toivotaan että tämä kokeilu onnistuu. Tämän lisäks ollaan järjestämässä erityisolympialaisia vammaisille ja terveille nuorille. Ajatuksena on että lajit ovat leikkimielisiä ja sellaisia joihin kaikki voi osallistua. Tavoitteena on että nuoret saavat kokemuksia, millaista on olla sokea, kuuro tai istua pyörätuolissa. esim jos lajina on sandaalinheitto, kaikkien pitää heittää istualteen. Tai sit kaikilta sidotaan silmät tms. Että jos tulee hyviä ideoita/ lajeja mieleen niin heittäkäähän niitä tänne! :)

Näiden lisäks rakennellaan ompeluklubia, jonka tarkotuksena ois valmistaa jotain myytäviä tuotteita, kuten laukkuja ja muuta kivaa. Ollaan jo löydetty tyyppi siihen joka kokeilee tehdä muutaman tuotteen alkuun ja katotaan kuinka sujuu. Kun saadaan vielä pari ompelukonetta hankittua niin voidaan ottaa muutama oppilaskin siihen oppimaan. Paljon on hyviä ideoita joten katotaan kauanko joudutaan niitä koneita oottamaan.......
Sitten on eräs kahvilaprojekti joka haluttas saada nuorisokeskuksen tiloihin, mutta ongelmana on tilanpuute.

Eilen eppu oli maalaamassa nuorisokeskuksella vapaa-ajan huoneen seinää. Valkonen muuttu violetiks ja kivalta näytti. Mutta kun täällä aina kestää kaikki niin älyttömän kauan, niin tuotakin projektia on suunniteltu jo kuukausia ja vihdoin päästiin asiaan. No ei kannata hätiköidä....varsinkaan noin isojen asioiden kanssa ;)

Parin viikon päästä lähetään vastaanottamaan ensimmäisiä (varsinaisia) suomivieraita Nairobista. Meillä kyllä asu pari viikkoo pari suomalaista tyttöö, että on vierashuone ollu ahkerassa käytössä.  Mutta ei täällä muita ihmeitä tälläkertaa.